Sør-Italia på tre minutter

Sør-Italia omfatter regionene Campania, Calabria, Basilicata, Puglia og Molise.

Italia er et langstrakt land, og både geografien, kulturen, og sågar utseende til italienerne endrer seg fra nord til syd. Store deler av Sør-Italia er mindre oppdaget enn resten av Italia. Dette kan gi unike og overraskende opplevelser, samtidig som det også kan kreve mer av deg som turist. Det er ofte dårligere veistandard, litt mer fattigslig og landskapet er hardere. Men til gjengjeld finner man kanskje de vakreste strendene i Italia nettopp her, og ved å reise rundt kan man oppdage mange av Italias skjulte skatter. Her kan du oppleve ekte Italia, med en befolkningen som er nysgjerrig og gjestfrie – selv om mange ikke snakker engelsk.

Det er flotte bademuligheter både på østkysten og vestkysten i Sør Italia, og mest kjent av dem alle er vakre Amalfi-kysten som ligger rett syd for Napoli. Området blir av mange regnet som Europas vakreste kyststrekning, og her ligger de pittoreske badebyene på rad og rekke – blant annet Positano, Ravello og Amalfi (hvor også Henrik Ibsen bodde mens han skrev sitt verdensberømte drama ”Et dukkehjem”).

Matkulturen i Sør-Italia er middelhavspreget med mye fisk, sterke og enkle smaker, og pastaen foretrekkes ofte tørket fremfor fersk. Sør-Italia er størst og best på tomatsauser, og pizzaen så dagens lys i Napoli – som fortsatt er kjent for å lage den beste pizzaen i Italia. Pizza alla Napolitana er den enkleste, med tomatsaus, svarte oliven og ansjos.

Det kan også være verdt å merke seg at siestaen blir tatt på alvor i Sør-Italia – trolig fordi solen står så høyt på himmelen store deler av året.