Øyene i Italia på tre minutter

Det finnes mange små og sjarmerende øyer i Italia, men for enkelhets skyld har vi her konsentrert oss om de to store: Sicilia og Sardinia.

Sicilia

Sicilia er en egen liten verden i Italia. Her er italienerne grovere av utseende, de snakker sitt eget ”språk” og arkitekturen er annerledes enn i resten av landet. Grunnen til det er at både grekere, arabere og romere har satt sitt preg på øya opp gjennom tidene. Øya er et utrolig spennende reisemål, og egner seg for den litt mer erfarne turisten som er på jakt etter noe nytt og unikt.

Sicilia er den største øya i Middelhavet, og er frodig, vakker og omkranset av vakre strender og indigoblått hav. Mange forbinder Sicilia med mafiaen, og det er ingen myte. Den sicilianske mafiaen eksisterer og kaller seg ”Cosa Nostra” som betyr ”vårt anliggende”. Men som turist kommer du nok ikke til å støte på mafiaen, selv om man nok kan føle at det er en annen stemning på Sicilia enn på fastlandet.

Europas største aktive vulkan Etna, er en av de mest populære attraksjonene på øya. Hvis man ikke ønsker å bivåne naturkreftene fra nært hold, har man god mulighet til å se den aktive vulkanen på avstand. Den er synlig fra hele den nordøstre delen av øya.

En spennende by å oppleve på Sicilia er Taormina, som ligger nordøst på øya. Den vakre byen er kjent for sitte greske amfiteater, men også for sine smale gater, vakre bygninger, spennende butikker og mange restauranter. Fra byen har man spektakulær utsikt utover havet og det vakre landskapet.

På nordkysten ligger den lille badebyen Cefalú. Dette er en sjarmerende by med vakre strender, små piazzaer og spektakulære fjellformasjoner.

Siracusa er en av de meste spennende byene på Sicilia for den som er interessert i arkeologi og antikkens historie.

Det sicilianske kjøkken skiller seg fra det italienske, ved at det blander mandler, nøtter og rosiner i sausene. Aubergine er en av favorittråvarene og vest på øya serveres cuscus, en variant av den nordafrikanske couscousen.

Sardinia

God mat og vin, fantastiske strender og flott natur venter på Sardinia. Øya ligger syd for Korsika, og er den nest største øya i Middelhavet etter Sicilia. Øya er bare drøyt 20 mil lang, og det tar om lag fire timer å kjøre fra nord til syd. Fra lufta ser Sardinia ut som et fotavtrykk, og blir da også kalt for ”guds fotavtrykk” på grunn av sin storslagne natur. Sardinia har mange av Italias vakreste strender, men kysten består også av klipper. Fra båt kan man komme helt inn i den spektakulære ”Grotta del Bue Marino”.

Det er mange spennende byer på Sardinia, og særlig Alghero er en sjarmerende havneby med sin ekte sardinske stil. Et annet populært feriemål er Stintino som ligger på øyas nordvestre spiss. Her finner man det som går for å være øyas vakreste sandstrand La Pelosa. Problemet kan være at det i høysesong er for mange som vil oppleve denne stranden, så det blir trangt om plassen.

Smaragdkysten er navnet på en ti kilometer lang kyststrekning på øyas nordøstre side. Området er et eksklusiv feriested for de velstående og berømte, men det er også kjent for sine vakre badeviker og kritthvite sand. Byen Villasimius ligger sør-øst på øya, og er rett i nærheten av de vakre strendene Porto Sa Ruxi og Cala Caterina.

Landskapet på Sardinia innbyr også til fotturer, særlig i april, mai og juni da det lett blir for varmt i juli og august. Sardinia er et fargesterkt landskap med deilige dufter av lavendel og timian.

Til tross for sin beliggenhet, så foretrakk lokalbefolkningen på Sardinia lenge kjøtt fremfor fisk. Grunnen var at de så på seg selv som gjetere – ikke fiskere. Men etter hvert har fisken også fått sin plass på bordet, og med havet rett utenfor døren er det mulig å få servert fisk man sjelden kan få tak i her hjemme.