Verona – Romeo & Julies kjærlighetsby

Velkommen til Verona – kjærlighetens by! Det var her Shakespeares historie om Romeo og Julie utspilte seg, og Verona er i dag nettopp mest kjent for historien om Romeo og Julie som valgte å dø for kjærligheten.

Hovedbilde Verona

Verona ligger nord i Italia, en drøy time vest for Venezia. Det er en vakker by med cirka 250 000 innbyggere, grunnlagt 300 år før Kristus og var et viktig politisk og øknomisk sentrum i romertiden.

Men i dag er det kjærlighet som står i fokus i Veronas gater, og her – midt i gamlebyen ved Piazza Erbe, og inn i denne bakgården, finner vi balkongen der Julie sto og ropte på sin Romeo. Hver dag kommer tusenvis av forelskede par hit for å oppleve stedet som har blitt et symbol på ekte kjærlighet  – og tross lange køer vil ”alle” kysse sin utkårede på ”il balcone di Giulie”.

balkongen

Statuen av Julie nede i bakgården er også populær, særlig blant guttene. Og det heter seg at det bringer lykke i kjærlighetslivet hvis man legger hånden på det ene brystet hennes. Ikke rart brystet er blankpolert…

Amore collage

Verona byr på mer enn kjærlighet. Shoppinggaten Via Mazzini bringer frem lykkeendorfiner hos de shoppingglade også. Her finner man selvsagt alle de store italienske designerne som Prada og Gucci – men også gatekunstnere som selger flotte malerier og portretter. Og gaten i seg selv er også verdt et studie, for her er ingenting overlatt til tilfeldighetene – denne gaten er nemlig verket til en av italias mest kjente byarkitekter.

piazzaerbe

Stemningen i gamlebyen i Verona er en opplevelse bare i seg selv. Italienerne er flinke ti til å lage bilfrie områder i sentrum og gamlebyen i Verona er nærmest bilfri. Her kan du gå rundt og oppleve storslått arkitektur, spennende markeder, koselige kafeer, deilig mat og hyggelige mennesker.

Verona har som Roma et fantastisk romersk amfiteater, som ligger like ved den andre store piazzaen i gamlebyen – nemlig piazza Bra. Arena di Verona regnes som selve hjertet av Verona, og mange mener den overgår Colosseum. Amfiteaterets ytterdel ble i middelalderen revet ned og brukt som materiale til andre bygninger rundt om Verona, men innsiden er intakt. Arena kunne holde 20 000 mennesker samtidig og nå snart 2000 år etter det ble bygget er det fortsatt i bruk, bare at de blogide gladiatorkampene er erstattet med opera, konserter og teater.

arenaint

En tur til Verona byr på kjærlighet, kultur, historie og storslått arkitektur. Hvis du ikke blir forelsket i denne byen – så tør jeg  påstå at du aldri finner kjærligheten. God tur!